Elektrische auto leasen?

De elektrische auto is de afgelopen jaren natuurlijk flink in opkomst. Deze milieuvriendelijke auto’s worden door steeds meer grote automerken op de markt gebracht. Sommige nieuwe merken richten zich zelf volledig op deze tak van sport, zoals Tesla. Vooralsnog is dit een groot succes is en de auto’s zijn erg populair.

Momenteel zijn er drie typen auto’s te leasen die volledig of voor een gedeelte door stroom worden aangedreven:

  • De elektromotor zoals bijvoorbeeld de Tesla (Batterij Electric Vehicle)
  • De elektromotor zoals bijvoorbeeld de Mitsubishi Outlander met range extender
  • De plug-in-hybride zoals bijvoorbeeld de Toyota Prius
Het voordeel van deze milieuvriendelijke auto’s is het feit dat u profiteert van een zeer lage bijtelling. Daarnaast kunt u gebruik maken van de milieu-investeringsaftrek en lage energie kosten.

Operational of financial lease?

Om te kunnen profiteren van de eerdergenoemde voordelen is het aan te raden om de eigenaar te worden van de auto. U kiest dan ook voor financial lease, aangezien u hierbij de economische eigenaar van de auto wordt. Bij operational lease is dit de leasemaatschappij.

Voordelen elektrische auto leasen

Elektrische auto’s zijn tot 2018 vrijgesteld van de belasting op personenauto’s en motorrijwielen (BPM). Bovendien betaalt u geen Motorrijtuigenbelasting op auto’s met een CO2-uitstoot van maximaal 110 gram/km op benzine en 95 gram/km op diesel.

Bijtelling elektrische auto

De berijder betaald 7% bijtelling voor auto’s zoals een plug in hybride en range extender. De berijder betaald 4% bijtelling voor auto’s met alleen een elektromotor zonder CO2 uitstoot. Deze lage bijtelling blijft geldig voor een periode van 5 jaar vanaf het moment dat het kenteken de eerste keer is afgegeven. Wanneer de auto tussentijds wordt doorverkocht blijft het geldig mits totale 5 jaar niet wordt overschreden.

Milieu-investeringsaftrek

Ondernemers kunnen de aanschaf van een nieuwe elektrische auto gedeeltelijk in mindering brengen van de nettowinst van hun onderneming.

De aanschaf van een nieuwe elektrische auto kan door ondernemers gedeeltelijk in mindering worden gebracht door dit af te halen van de nettowinst van hun onderneming. Bijvoorbeeld: De milieu-investeringsaftrek voor een Tesla Model S bedraagt in 2014 36% tot een maximum van € 50.000 per geïnvesteerde auto. Bij een B.V. komt uw onderneming op een voordeel van ongeveer € 3.600 tot € 4.000. Bij een VOF of een eenmanszaak met een belastingpercentage van 42-52% komt het uit op een voordeel van € 7.560 tot € 9.360.